Reportage om Ett tak två generationer i Pyramiden P1

Hösten 2014 satt Ann Edberg, min kollega Sara och jag på ett café på Söder i Stockholm och kom överens om att tillsammans ge oss på att försöka utveckla en tjänst för boende över generationsgränser. Idén till Ett tak två generationer föddes.

Grundtanken med tjänsten är att matcha seniorer med ledigt utrymme i sin bostad och studenter med bostadsbehov för individanpassat och tryggt inneboende under hela boenderesan. Det har varit, och är fortfarande, en riktigt spännande och lärorik resa att realisera detta. Vi samarbetar med seniorer, studenter, tjänstedesigners och många fler för att komma framåt från idé till realisering och uppskalning. Under 2016 tillkom även HSB Stockholm som partner. Tjänsten är idag under uppstart och drivs som ett kooperativt företag med Ann som vd. Läs mer om Ett tak två generationer på webbplatsen. Där finns också möjlighet att anmäla intresse som hyresvärd (senior) eller hyresgäst (student).

Idag sände Sveriges Radios program Pyramiden på P1 ett avsnitt om hur vi kan tänkas bo vid 60 plus, med ett reportage om Ett tak två generationer. Pyramiden är en programserie om blivande och nyblivna pensionärer på jakt efter livets mening. I inslaget intervjuas senioren Elsemarie Bjellqvist om sina erfarenheter av inneboende och hennes tankar kring att bo över generationsgränser. Även senioren Bo och studenten Adam intervjuas om sina erfarenheter kring detta utifrån att Ett tak två generationer möjliggjort att de nu bor under samma tak.

Du kan lyssna på programmet här:

 

 

 

Det här är det tjugofemte inlägget i vår #blogg100 2017. 

Leave a Reply