Under veckan som gick ägde en spännande konferens med bäring på delningsekonomi, eller crowd economy, rum i  Luleå och Voullerim i Norrbotten.
Konferensen Crowd Sourcing Week Summit Arctic Cirle 2017 startade i Luleå under onsdagen 15 mars och flyttades därefter till byn Voullerim i Jokkmokks kommun.  Deltagarna på konferensen kom från många olika håll i världen: Indien, USA, Kosovo, Göteborg…. Fokus under konferensen var på ”crowdsourcing, crowdfunding, impact investment, sharing economy and neigborhood economics”.

Av programmet att döma var det en fascinerande bredd av talare och programpunkter. Bland talarna från Sverige fanns exempelvis:

Albin Ponnert från Local Food Nodes. Local Food Nodes som är ett initiativ inom delningsekonomi som gör det möjligt för vem som helst att skapa lokala matnoder med hjälp av  gemensamma öppna verktyg. Noderna är tänkta som leveranspunkter där lokala råvaror levereras direkt från producenter till konsumenter, utan mellanhänder och utan inkomstbortfall. Läs mer om Local Food Nodes på deras webbplats.

Per Clingweld från Just Arrived. Per är en av personerna bakom plattformen Just Arrived som sammanför nyanlända med svenska företag som behöver hjälp med dagliga aktiviteter. Företag kan lägga upp enkla uppdrag och tjänster som sedan matchas med nyanlända som söker jobb. Läs mer om Just Arrived på deras webbplats.

Helena Karlberg från Piteå Science Park. Helena är vd i detta utvecklingsbolag för kulturella och kreativa näringar och cleantech. Nyligen har Piteå Science Park bland annat fått finansering för platsinnovation med avstamp i  Piteå stadskärna. Syftet är att utveckla kunskap och koncept för en attraktiv stadskärna genom innovativa synergier mellan handel och besöksnäring.

 

Konferensen  Crowd Sourcing Week Summit Arctic Cirle 2017 fick en del uppmärksamhet i media:

Expressens Lotta Gröning skrev en artikel om byn Voullerim med rubriken ”Byn är världsledande – men politikerna är måttligt intresserade

DIs Jens Kärrman skrev två  artiklar.
Den ena artikeln, ”Delningsekonomi i centrum på Luleåkonferens”, handlar om en av talarna på konferensen, Samar Singla, som är grundaren av indiska Jugnoo, en plattform som matchar richshawförare med personer som behöver transporter eller budtjänster.

I den andra arikeln, ”Så kan crowd sourcing rädda landsbygden”  intervjuades Epi Lidvik Nekaj som är grundare till organisationen Crowd Sourcing Week. Han säger bland annat: ”Det är inte längre så att om man bor Vuollerim finns bara de jobb som är tillgängliga i byn. Det kommer på ett helt annat sätt att finnas möjlighet att jobba med det man känner för var man än bor. Det är inte nödvändigt att flytta till stora städer för att utvecklas”.

Läs mer om konferensen här!

 

 

Det här är det femtonde blogginlägget i vår #blogg100 2017. 

 

Leave a Reply